XL Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya

Quarantè aniversari

L’escriptora Marta Colomé Romera ha estat proclamada guanyadora del XL Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2021 per la seva obra Les ales d’Isis. Aquest any l’entitat celebra els quaranta anys d’existència del Premi patrocinat per la Fundació Guillem Cifre de Colonya i que compta amb la col·laboració de l'editorial Barcanova, qui publica les obres guanyadores. El Premi guardona novel·les en llengua catalana adreçades a infants i joves de 8 a 14 anys i està dotat amb una quantitat de 7.000 €.

Marta Colomé va néixer a Badalona l’any 1976. És diplomada en Biblioteconomia i Documentació i llicenciada en Documentació per la UB, i ha cursat un Màster d’Edició Digital a la UOC. Amb l’objectiu d’encomanar el gust per la lectura, ha treballat durant més de vint anys a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, els primers com a bibliotecària, i després com a directora de la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, la Biblioteca Garcilaso a Barcelona i la Biblioteca Martí Rosselló a Premià de Mar. Actualment es dedica al món de l’edició digital a l’equip de Bookwire. Ha fet de narradora de contes i ha col·laborat com a locutora en el projecte EnVeuAlta. Per escoltar Literatura. S’ha format com a escriptora a l’Ateneu Barcelonès i ha publicat, fins al moment, 26 contes per a diverses edats a Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Editorial Bambú, Editorial Barcanova i a les revistes Cavall Fort i El Tatano.

A Les ales d’Isis l’escriptora ens presenta a l’Ada Kitab, a la Robin Book i a la Sun Shü, intrèpides bibliotecàries que formen les troballibres, un grup dedicat a recuperar documents valuosos que han estat robats i venuts al mercat negre. En l’intent de recuperar Les ales d’Isis, la troballa més important de la història de l’antic Egipte, les troballibres acabaran immerses en una aventura que les portarà al Caire on els perills, els enigmes i les sorpreses faran que s’adonin que les coses no sempre són el que semblen. Paral·lelament, l’Ada iniciarà un viatge acompanyada de Serkhi I, un príncep egipci que va viure fa tres mil·lennis, que la conduirà a emprendre també una coratjosa recerca en les ombres del seu propi interior per omplir el buit que ocupa el seu cor.

De Les ales d’Isis, el jurat n’ha destacat la bona escriptura, amb fragments quasi poètics, i el dinamisme argumental que facilita la lectura gràcies a un llenguatge ric i expressiu. La rigorositat i la documentació, sobretot pel que fa a la cultura egípcia, en són notables i es tracta d’una obra amena i amb picades d’ullet constants al lector a través de l’humor, els enigmes i els jocs lingüístics. La novel·la guanyadora barreja diversos gèneres (fantasia, policíaca, aventures...), sempre amb coherència i allunyada de gratuïtats. És una obra amb valors, com l’elogi dels llibres i de les biblioteques, sempre lligats a la trama però mai adoctrinadors.

El jurat ha estat format per l’editora Sara Moyano i l’escriptor Pere Martí, en representació d’Editorial Barcanova i els escriptors Miquel Rayó i Sebastià Bennasar. L'edició d'enguany ha tingut, novament, una alta participació ja que s’hi han presentat un total de 26 obres procedents de Catalunya i Illes Balears, amb una notable diversitat temàtica. Des de la seva primera edició l’any 1981 i durant els seus quaranta anys d’existència, el Premi Guillem Cifre de Colonya ha donat suport a la literatura infantil i juvenil en català i ha publicat trenta-set obres d’autors com Joaquim Carbó, Josep Francesc Delgado, Lolita Bosch, Rosa Maria Colom, Pere Rosselló, Miquel Ferrà, Pere Morey, Miquel Rayó, Xavier Mínguez o Ruth Tormo. La majoria d’aquestes obres han esdevingut lectura habitual dels lectors més joves, i han format part també de la selecció de llibres de molts centres educatius de l’àmbit de la nostra llengua.

En l’acte de lliurament s’ha projectat un vídeo commemoratiu per a celebrar els quaranta anys de pervivència del premi amb testimonis personals d’escriptors premiats, membres del jurat i persones implicades amb el Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya i que repassa els seus orígens, la seva història i les claus de la seva continuïtat al llarg dels anys.